Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σαν την Ελλάδα... πουθενά!


Πέρασαν περίπου 5 μήνες από τότε που σχολιάσαμε μαζί τα τεκτενόμενα στο ελληνικό πρωτάθλημα, και όχι μόνο. Ίσως θα πρέπει να ξανασυστηθώ, γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός. Λοιπόν, είμαι ο Δημήτρης Παναγιάρης, και μαζί θα σχολιάζουμε τα πάντα γύρω από τον αθλητισμό με φίλαθλη σκέψη, και όχι με οπαδισμό.
Πρώτα απ' όλα θα αναφερθώ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο τίτλος του πρωταθλητή θα κρίνονταν στο νήμα, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Επίσης, αρκετό ενδιαφέρον αναμένονταν να υπάρχει και στη ζώνη του υποβιβασμού. Πράγματι, έτσι κι έγινε. Μετά από 18 αγωνιστικές, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει αρκετά από τους υπόλοιπους, όμως η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι 5 βαθμοί, πράγμα που σημαίνει πως με μία πιθανή γκέλα των πρασίνων, ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, τότε το πρωτάθλημα θα "ανάψει" για τα καλά, μιας και εκκρεμεί η μεταξύ τους μονομαχία στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης". Σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, πιθανότερη είναι η απώλεια βαθμών από πλευράς Παναθηναϊκού.
Ο Παναθηναϊκός, το καλοκαίρι ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες, αλλά δεν άργησε να έρθει η πρώτη... κατραπακιά. Στο κεκλεισμένων των θυρών γήπεδο της Λεωφόρου, οι πράσινοι ξεκίνησαν με το αριστερό στο νέο πρωτάθλημα, αφού αναδείχθηκαν ισόπαλοι με την ομάδα της Ξάνθης. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν μια ατυχής στιγμή αυτός ο αγώνας, όμως, οι αρκετές απώλειες βαθμών στη συνέχεια στοίχησαν αρκετούς βαθμούς στο τριφύλλι. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός πίστευε σε μια καλή πορεία, αλλά τα πέντε γκολ από την Μπαρτσελόνα και η ήττα με 0-2 από την Κοπεγχάγη στο Ολυμπιακό Στάδιο, έφεραν ακόμα περισσότερες γκρίνιες στο πράσινο στρατόπεδο. Οι υπόλοιποι αγώνες στην Ευρώπη, δεν έκρυβαν κάποια βελτίωση για το τριφύλλι, μιας και δεν κατάφερε να κερδίσει σε κανένα αγώνα.
Στην τελευταία αγωνστική του πρώτου γύρου, ο Παναθηναϊκός έκανε νέο στραβοπάτημα στο ΟΑΚΑ, χάνοντας με 0-1 από τον Ολυμπιακό Βόλου. Με από αυτό το αποτέλεσμα, η υπομονή τελείωσε για τους φίλους των πρασίνων, και με το σφύριγμα της λήξης, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κυνήγησαν τους παίκτες. Επίσης, μετά από αυτή την πορεία του Παναθηναϊκού, και με αφορμή την οικονομική κρίση και προσωπικούς λόγους ο πρόεδρος Νικόλας Πατέρας παραιτήθηκε από την προεδρία και ο μεγαλομέτοχος Ανδρέας Βγενόπουλος αποχώρισε από την ΠΑΕ, βάζοντας φωτιά στα διοικητικά και κάνοντας εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον του Παναθηναϊκου. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφω, δεν έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, και το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα, είναι πως τα χειρότερα έρχονται για το τριφύλλι.
Ας πάμε τώρα κατά... Πειραιά μεριά! Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν άσχημα τη χρονιά, μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι. Όμως, οι εξαιρετικές εμφανίσεις στην πρωτάθλημα, αν και ξεκίνησε με ήττα από τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, την έχουν φέρει στην πρώτη θέση, παίζοντας μάλιστα χωρίς αμφιβολία το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Χωρίς διοικητικά προβλήματα, μιας και την ΠΑΕ, την ανέλαβε το καλοκαίρι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αποκάλυψη φέτος για την ομάδα του Πειραιά, είναι Ο Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος είναι δανεικός από την Σεντ Ετιέν.
Προσπάθησε πέρυσι για τον τίτλο, αλλά οι 2 συνεχόμενες ήττες από Άρη και ΑΕΚ, δεν έπετρεψαν στον ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κατάφερε όμως να εξασφαλίσει την θέση του στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω της 1ης θέσης που κατέκτησε στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Ο Φερνάντο Σάντος αποχώρησε από τον δικέφαλο και ανέλαβε την Εθνική ομάδα, και αντικαταστάτης του ήταν ο Μάριο Μπερέτα. Όμως, ο Ιταλός δεν πρόλαβε να καθίσει ούτε σε ένα επίσημο παιχνίδι στον πάγκο του ΠΑΟΚ, και αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Παύλος Δερμιτζάκης. Ο Έλληνας τεχνικός, οδήγησε τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αφού αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τον Άγιαξ και αποκλείοντας πανηγυρικά την Φενερμπαχτσέ. Στο πρωτάθλημα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε άσχημα, με αποτέλεσμα να αλλάξει και πάλι προπονητή. Αυτή τη φορά, ο δικέφαλος δεν πήρε νέο τεχνικό, αλλά ανέθεσε την τεχνική ηγεσία, στον βοηθό προπονητή του Παύλου Δερμιτζάκη, Μάκη Χάβο. Στην αρχή έμοιαζε να ήταν μία προσωρινή λύση, όμως η ανάκαμψη στο πρωτάθλημα και η πρόκριση στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ, κράτησαν τον Μάκη Χάβο στον πάγκο, αφού φαίνεται να είναι μία αξιόπιστη, και πάρα πολύ καλή λύση. Ο ΠΑΟΚ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ.
Ο Άρης τώρα, ο συμπολίτης του ΠΑΟΚ, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καλή πορεία στο πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη έχει πραγματοποιήσει μία καταπληκτική χρονιά μέχρι στιγμής, αφού προκρίθηκε στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ μαζί με την Λεβερκούζεν, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου, Ατλέτικο Μαδρίτης, επικρατώντας με 1-0 στη Θεσσαλονίκη και 2-3 στο Βιθέντε Καλντερόν. Όμως, η ήττα από τον Πανιώνιο με 0-2 στο Κλ. Βικελίδης, που έφερε τον Άρη σε ακόμα χειρότερη βαθμολογική θέση, ήταν η αιτία για την παραίτηση του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Επόμενος αντίπαλος στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ, η Μάντσεστερ Σίτι.
Ας κλείσω τώρα με την ΑΕΚ. Οι κιτρινόμαυροι κάνουν μία συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια, γι΄αυτούς, πορεία στο πρωτάθλημα φέτος, αλλά το θετικό πρόσημο είναι ότι έχουν κερδίσει όλα τα ντέρμπι και σε αυτή την χρονική στιγμή, η ομάδα δείχνει να είναι φορμαρισμένη, αφού έχει 3 συνεχόμενες νίκες (και οι 3 εκτός έδρας) και είναι ακόμα μέσα στο παιχνίδι για την κατάκτηση του κυπέλλου. Στην Ευρώπη, η Ένωση αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, αφού το πάλεψε για την 2η θέση, αλλά τελικά η Άντερλεχτ βγήκε νικήτρια εκ των δύο.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης στη ζώνη του υποβιβασμού, αφού υπάρχουν 11 ομάδες που προσπαθούν να μείνουν στην κατηγορία. Λογικά, όσο περνάνε οι αγωνιστικές, οι ισχυρές ομάδες θα ξεφεύγουν από αυτή τη ζώνη, και αυτές που δεν θα έχουν προσπαθήσει αρκετά, θα αναγκαστούν να παλέψουν σκληρά για την σωτηρία. Μεγάλη απογοήτευση της χρονιάς, είναι η Λάρισα, η οποία ξεκίνησε την χρονιά με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, πιστεύοντας πως το καινούργιο γήπεδο και οι καλές μεταγραφές θα παίξουν το ρόλο τους, αλλά τελικά φιγουράρει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.
Αυτά λοιπόν μέχρι στιγμής από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Περιμένω τα σχόλιά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου