Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Άνω κάτω

Σαρώνει!

Αποφασισμένη να μη σηκωθεί από την… τσόχα της φετινής σεζόν, αν δεν τα σηκώσει, όλα αποδεικνύεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Με τον αγέραστο Φαν Ντερ Σαρ να «κόβει» (ό,τι πήγαινε στην εστία του) και τον δαιμονισμένο Ρούνεϊ να «ράβει» (πλασέ στο 24'), η ομάδα του Φέργκιουσον επικράτησε 1-0 της Τσέλσι και -αλώνοντας μετά από δέκα ματς το «Στάμφορντ Μπριτζ»- έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται το τρεμπλ!

Πώς έπαιξαν

Με την ίδια διάταξη (4-4-2) και σχεδόν όλα τα «όπλα» τους στην ενδεκάδα παρέταξαν τις ομάδες τους οι δύο τεχνικοί.

Κάτω από τα δοκάρια, λοιπόν, για την Τσέλσι ήταν ο Τσεχ και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Κόουλ, Τέρι, Ιβάνοβιτς και Μποζίνγκουα. Στα χαφ βρέθηκαν οι Εσιέν-Λάμπαρντ, στα πλάγια οι Ζιρκόφ (αριστερά), Ραμίρες (δεξιά) και στην επίθεση οι Ντρογκμπά και Τόρες (που προτιμήθηκε από τον Ανελκά).

Για τη Γιουνάιτεντ, από την άλλη, τερματοφύλακας ήταν ο Φαν Ντερ Σαρ και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Εβρά, Βίντιτς, Φέρντιναντ και Ράφαελ. Στα χαφ βρέθηκαν οι Κάρικ-Παρκ, στα πλάγια οι Γκιγκς (αριστερά), Βαλέντσια (δεξιά) και το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Ρούνεϊ και Ερνάντες.

Οι… παλιοί είναι αλλιώς!

Τους λόγους που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα κρατούσε -και… βαλσαμωμένους, αν μπορούσε- τους Φαν Ντερ Σαρ και Γκιγκς στη Γιουνάιτεντ απέδειξε το πρώτο μέρος. Και δε χρειάστηκε ούτε πέντε λεπτά για να το κάνει. Αφότου, λοιπόν, τα ακροδάχτυλα του Ολλανδού κράτησαν το μηδέν (στον «κεραυνό» του Ντρογκμπά στο 20’), τα -αγέραστα πόδια του Ουαλού δεν μετέτρεπαν μόνο μια απλή μπαλιά του Κάρικ σε «θανατηφόρα» μπούκα! Έδιναν το δικαίωμα στον Ρούνεϊ να επιβεβαιώσει (στο 24’) πως ο… περσινός (δαιμονισμένος) εαυτός του είναι ξανά εδώ!

Το ίδιο θα έκανε, δε, και ο Τόρες (αν το δοκάρι δεν του αρνούνταν το πρώτο του γκολ στην Τσέλσι) ή και ο Λάμπαρντ (αν ο Εβρά δεν έκανε το ίδιο στην κοντινή προβολή του αμέσως μετά)!

Ρολά και… έφυγε για ημιτελικό!

Κάθε λεπτό που περνούσε μετά την επιστροφή από την ανάπαυλα επιβεβαίωνε και τις… ανάποδες προτεραιότητες των δύο ομάδων. Η ανάγκη της Τσέλσι να ισοφαρίσει την εγκαθιστούσε όλο και περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή. Την ίδια ώρα, η Γιουνάιτεντ… ενδιαφερόταν όλο και λιγότερο να ξεμυτίζει από αυτή. Και γιατί να το κάνει, όταν έχει Φαν Ντερ Σαρ…

Όσες επικίνδυνες προσπάθειες των «μπλε» (ψαλιδάκι Ντρογκμπά, συρτό σουτ Εσιέν) δεν έφευγαν ελάχιστα έξω από τα δοκάρια του, κατέληγαν πάνω στον Ολλανδό. Κι όσες έμοιαζαν σχεδόν ακατόρθωτες να αποκρουστούν (όπως η κεφαλιά του Τόρες) πάλι… σε αυτόν κατέληγαν!

Έστω, λοιπόν, και αν το δικαιότερο θα ήταν να… δοκιμαστεί η ανθεκτικότητά του και από το σημείο του πέναλτι (όπου θα έπρεπε να στηθεί η μπάλα μετά την ανατροπή του Ραμίρες από τον Εβρά), η Γιουνάιτεντ μάλλον δίκαια κατάφερε -για πρώτη φορά μετά από δέκα σερί ματς- να φύγει χαμογελαστή από το «Στάμφορντ Μπριτζ».


ΤΣΕΛΣΙ (Κάρλο Αντσελότι): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Κόουλ, Εσιέν, Ραμίρες (79' Μίκελ), Λάμπαρντ, Τόρες, Ντρογκμπά (71' Ανελκά), Μποζίνγκουα, Ζιρκόφ (71' Μαλουντά), Τέρι

Στον πάγκο έμειναν οι: Τερνμπουλ, Μπεναγιούν, Φερέιρα, Καλού

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Σερ Άλεξ Φέργκιουσον): Φαν Ντερ Σαρ, Εβρά, Φέρντιναντ, Ρούνεϊ, Γκιγκς, Παρκ (90' Σμόλινγκ), Ερνάντες (78' Μπερμπάτοφ), Βίντιτς, Κάρικ, Ράφαελ (52' λ.τ. Νάνι), Βαλέντσια

Στον πάγκο έμειναν οι: Κούστσακ, Σκόουλς, Έβανς, Γκίμπσον

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο (Ισπανία)
ΒΟΗΘΟΙ: Φερμίν Μαρτίνεθ Ιμπάνιεθ (Ισπανία), Χουάν Κάρλος Γιέστε Χιμένεθ (Ισπανία)

ΓΗΠΕΔΟ: «Στάμφορντ Μπριτζ»


Καταιγιστική!

Μερικές στιγμές που για άλλους συνιστούν ποδοσφαιρική μαγεία, αλλά για την Μπαρτσελόνα δεν είναι τίποτα άλλο από το συνηθισμένο τρόπο παιχνιδιού, ήταν αρκετό στους Καταλανούς κόντρα στη Σαχτάρ. Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 5-1 στον πρώτο προημιτελικό του Champions League και σκέφτονται από τώρα τον ισπανικό «εμφύλιο» της επόμενης φάσης κόντρα στη «μισητή» Ρεάλ Μαδρίτης. Έκαναν ό,τι μπορούσαν οι Ουκρανοί, που είχαν δοκάρι στο τέλος.

Έχει ανεβάσει σε τέτοια επίπεδα τον πήχη αυτή η ομάδα, που ακόμη και μετά από μια τέτοια εμφάνιση, μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι μάλλον χαλαρά, έφτασε σε αυτό το σκορ, χωρίς καν να το «ματώσει» ο Μέσι! Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, προφανώς ο επαναληπτικός του Ντόνετσκ, έχει ξεκάθαρα διαδικαστικό χαρακτήρα και οι «μπλαουγκράνα» ετοιμάζονται για τις μάχες σε όλα τα μέτωπα (Champions League, πρωτάθλημα, Κύπελλο) με τους «μερένχες».

«Καλησπέρα, είμαστε η Μπαρτσελόνα», είπαν οι Καταλανοί και από τα αποδυτήρια πήραν κεφάλι στο σκορ, χάρη στον Ινιέστα που τρύπωσε στην περιοχή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Ουκρανών. Ακολούθησε ένα διάστημα στο οποίο οι «μπλαουγκράνα» -όπως συνηθίζουν- είχαν την απόλυτη κατοχή και πίεσαν ασφυκτικά για να διπλασιάσουν τα τέρματά τους. Πάντως στην ανάπαυλα και παρά το 2-0 που διαμόρφωσε στο 34’ ο Ντάνι Άλβες, ο Γκουαρδιόλα θα πρέπει να τα «έψαλλε» στους παίκτες του που έδειξαν σημάδια αδιαφορίας ή έστω απροσεξίας σε αντεπιθέσεις της Σαχτάρ. Κόντρα στους Ουκρανούς αυτές οι ολιγωρίες δεν στοίχισαν, απέναντι όμως σε έναν αντίπαλο όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης που –ας μη γελιόμαστε- ουσιαστικά την περιμένει τα ημιτελικά, ίσως αποδειχτούν καταστροφικά.

Το δεύτερο μέρος μετατράπηκε σε ένα απέραντο καταλανικό πάρτι με δυστυχείς καλεσμένους τους παίκτες της Σαχτάρ. Κάθε επίθεση της Μπαρτσελόνα «μύριζε» γκολ και αρκούσαν λίγες στιγμές ποδοσφαιρικής τελειότητας για να φτάσει η μπάλα στην εστία του Πιάτοφ. Ένα απίστευτο εξάλεπτο επιθετικής φρενίτιδας είχε ως αποτέλεσμα να μπουν τρία γκολ. Μεταξύ των δύο της Μπάρτσα (54’ Πικέ, 60’ Κεϊτά) μεσολάβησε κι ένα –αυτό της τιμής- των Ουκρανών με τον Ρακίτσκι.

Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το 4-1, που όμως δεν έμελλε να είναι το τελικό σκορ. Η Σαχτάρ έφτασε μια ανάσα από το γκολ, αλλά ο Αντριάνο βρήκε σίδερο, κάτι που δεν συνέβη στο 87’ με τον Τσάβι που διαμόρφωσε το 5-1, σκορ που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα μπορεί να αισθάνεται ό,τι είναι στα ημιτελικά κι εμείς δεν βλέπουμε την ώρα για την τιτανομαχία με τη Ρεάλ Μαδρίτης.


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Άλβες, Πικέ, Τσάβι, Βίγια (70' Πέδρο), Ινιέστα (90' Αφελάι), Μέσι, Μασεράνο, Κεϊτά, Μπουσκέτς, Αντριάνο (78' Μάξουελ).

Στον πάγκο: Μινιό, Μπόγιαν, Μιλίτο, Τιάγκο.

ΣΑΧΤΑΡ: Πιάτοφ, Σρνα, Ιστσένκο, Ρατ, Ρακίτσκι, Κόστα, Μκιταριάν, Χούμπσμαν (83’ Εντουάρντο), Ουίλιαμ (75' Τεσέιρα), Ζάντσον (70' Φερναντίνιο), Λουίς Αντριάνο.

Στον πάγκο: Κόμπιν, Στεπανένκο, Τσίζοφ, Κουτζάμοφ.

Διαιτητής: Κρεγκ Τόμσον

Γήπεδο: «Καμπ Νου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου