Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Γκολ και θέαμα!


Ντιναμό Κιέβου-Μπράγκα 1-1

Θεωρείται η μεγάλη έκπληξη στα ευρωπαϊκά κύπελλα αφού στην προηγούμενη φάση απέκλεισε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Europa League, Λίβερπουλ.

Η Μπράγκα για ακόμη μία φορά και στα προημιτελικά του θεσμού χρίστηκε αουτσάιντερ με αντίπαλο την Ντιναμό Κιέβου αλλά οι σοβαροί και οργανωμένοι Πορτογάλοι φεύγουν από το Κίεβο με το 1-1 στις βαλίτσες τους, σκορ με το οποίο έχουν το πάνω χέρι σε ότι αφορά την πρόκριση στα ημιτελικά λόγω του εκτός έδρας γκολ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν στο γήπεδο με τον αέρα του φαβορί και μόλις στο 6’ βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με τον Γιαρμολένκο. Η Μπράγκα όμως δεν τα παράτησε και απάντησε άμεσα ισοφαρίζοντας στο 13’, έστω και με λίγη δόση τύχης, με αυτογκόλ του Βουκόγεβιτς.

Η Ντιναμό μπορεί να είχε την κατοχή της μπάλας αλλά δεν κατάφερα να γίνει επί της ουσίας απειλητική. Στο δεύτερο μέρος, ο Γιούρι Σέμιν έβαλε στον αγωνιστικό χώρο τον Αντρέι Σεβτσένκο για να βελτιώσει τις τελικές επιθετικές προσπάθειες της ομάδας αλλά εκείνος μέσα σε 16 λεπτά κατάφερε να δεχτεί δύο κίτρινες κάρτες και να αποβληθεί.

Οι Πορτογάλοι σχετικά εύκολα διατήρησαν την ισοπαλία μέχρι το τέλος της αναμέτρησης και πλέον όλα θα κριθούν στην Πορτογαλία την επόμενη εβδομάδα.


Μπενφίκα 5-1 Αϊντχόφεν

Οι Ολλανδοί έχουν το όνομα, αλλά ιπτάμενη απόψε ήταν μόνο η Μπενφίκα!

Οι «αετοί» έκαναν πλάκα με την Αϊντχόφεν και… μπήγοντάς της τέσσερις φορές τα νύχια τους (4-1), την άφησαν σχεδόν ημιλιπόθυμη ενόψει της ρεβάνς για τα προημιτελικά του Europa League!

Έκρυψαν την μπάλα οι Πορτογάλοι, που προηγήθηκαν με τον Αϊμάρ και δύο γκολάρες του Σάλβιο -πριν ο Σαβιόλα «τιμωρήσει» στις καθυστερήσεις το… θράσος του Λάμπιαντ να μειώσει το σκορ!

Αρπακτικά…

Την πορτογαλική βερσιόν του… «πού σε πονεί και πού σε σφάζει» ξηγήθηκε η Μπενφίκα! Οι «αετοί» βούτηξαν από το λαιμό την Αϊντχόφεν και μέχρι το δεκάλεπτο είχαν ήδη ένα δοκάρι με τον Σαβιόλα και άλλη μια σέντρα-σουτ του ίδιου που «ξύρισε» το δοκάρι. Παρόλο, λοιπόν, που η Αϊντχόφεν ειδοποίησε για τα καλά πως… ήταν κι αυτή εκεί (με τον Μπεργκ να χάνει «άχαστη» κεφαλιά στο 20’), από το ημίωρο κι έπειτα άρχισε πάλι το «σφυροκόπημα».

Ε, μια του… Ίσακσον (μεγάλη απόκρουση σε σουτ του Καρντόσο), δυο του Ίσακσον (αποτυχία Γκαϊτάν να φυσήξει μέσα την μπάλα από κοντά), τρεις και η κακή του… Αϊμάρ (δυνατό σουτ που κόντραρε πριν σπάσει το εμπάργκο στο 37’). Από ‘κει και πέρα, το δεύτερο ήταν θέμα χρόνου. Δεν βρέθηκε κανείς να το βάλει στη «μπούκα» του Μάξι Περέιρα στο 44’, βρέθηκε ο Σάλβιο να το κάνει (με αλανιάρικο τακουνάκι) σε αυτή του Κοεντράο στο ακριβώς επόμενο λεπτό.

Και λίγα ήτανε…

Όποιοι πίστευαν ότι η ανάπαυλα θα «έσβηνε» κάπως την ομάδα του Ζεσούς -αλλά και ότι ο Σάλβιο δύσκολα θα μπορούσε να πετύχει… ομορφότερο γκολ από αυτό που έκλεισε το ημίχρονο- δεν χρειάστηκε ούτε επτά λεπτά για να διαψευστούν. Ο Αργεντινός εξέθεσε στο 52’ όποιον αποπειράθηκε να τον σταματήσει και με διαγώνιο σουτ έκανε την Μπενφίκα απόλυτο «αφεντικό» της πρόκρισης.

Η απέλπιδα προσπάθεια, δε, της Αϊντχόφεν -βλέποντάς τη να κάνει φτερά- μετέτρεψε σε «ρωσική ρουλέτα» το ματς. Αφού, λοιπόν, η… εκπυρσοκρότηση φλέρταρε εναλλάξ και με τους δύο (κοντινή κεφαλιά Σαβιόλα-διαγώνιο σουτ Καρντόσο και ενδιάμεσα εξ επαφής «ψαλιδάκι» του Λανς), τελικά έκανε το χατίρι στους Ολλανδούς. Ε και; Όσες ελπίδες τους έδωσε η μείωση του σκορ από τον Λάμπιαντ (80’) ήρθε… βίαια να τις πάρει πίσω (με το γκολ που άξιζε) στις καθυστερήσεις ο Σαβιόλα.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Ρομπέρτο, Μάξι Περέιρα, Λουϊζάο, Ζαρντέλ, Φάμπιο Κοεντράο, Χάβι Γκαρθία, Σάλβιο, Γκαϊτάν (78' Χάρα), Αϊμάρ (78' Σέζαρ Πεϊσότο), Σαβιόλα, Όσκαρ Καρντόσο (90' Φελίπε Μενέζες)

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ: Ίσακσον, Μανόλεφ, Μαρσέλο, Μπάουμα, Πίτερς (72' Βούιτενς), Χάτσινσον, Ένχελααρ, Μπακάλ, Λενς, Ντσούντσακ, Μάρκους Μπεργκ (79' Λάμπιαντ)


Βιγιαρεάλ 5-1 Τβέντε

Μια ανάσα από την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Europa League είναι η Βιγιαρεάλ, η οποία διέλυσε με σκορ 5-1 την Τβέντε στο «Μαδριγάλ» δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς.

Στα πρόσωπα των Ρόσι και Νιλμάρ, βρέθηκαν οι διάδοχοι των Ρικέλμε και Φορλάν που πέντε χρόνια πριν είχαν οδηγήσει το «κίτρινο υποβρύχιο» στους «4» του Champions League. Πάρτι έκανε το «φονικό» δίδυμο απέναντι στους Ολλανδούς.

Οι γηπεδούχοι πήραν από νωρίς κεφάλι στο σκορ με κεφαλιά του Μαρτσένα στο 22’ και διατήρησε την πρωτοβουλία καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Αν και ο Νιλμάρ είχε ραντεβού με την ατυχία και το αριστερό δοκάρι του Μιχαΐλοφ στο 34’, οι παίκτες της ισπανικής ομάδας συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικά μα φυσική συνέπεια να «γείρει» ο αγωνιστικός χώρος του «Μαδριγάλ». Η δικαίωση ήρθε στο τέλος του πρώτου μέρους, αφού πρώτα ο Βαλέρο –εκμεταλλευόμενος εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Καθόρλα- και στη συνέχεια ο Νιλμάρ μετά από σύγχιση στην άμυνα της Τβέντε, σκόραραν στο 43’ και στο 45’ ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 3-0.

Η περίφημη «όλα» έκανε την εμφάνισή της στις κερκίδες και η ατμόσφαιρα με τις μουσικές και τα τραγούδια του κόσμου έγινε εξαιρετική. Μη θέλοντας να απογοητεύσουν τους φίλους τους, οι παίκτες της Βιγιαρεάλ συνέχισαν τη δική τους παράσταση στο χορτάρι και τελικά τους αποζημίωσαν με το ομορφότερο γκολ της βραδιάς που σημείωσε ο Πέπε Ρόσι στο 55’, ενώ δέκα λεπτά πριν το τέλος, ο Νιλμάρ έγραψε με υπέροχη προσπάθεια και άπιαστο σουτ το 5-0!

Για το γεγονός ότι το κοντέρ σταμάτησε στα πέντε ευθύνονται οι Ολλανδοί που στο τελευταίο ημίωρο κατέφυγαν συχνά στο σκληρό παιχνίδι και μάλλον θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς που ο διαιτητής τους επέτρεψε να μείνουν με έντεκα παίκτες μέχρι το τελικό σφύριγμα και να πετύχουν το γκολ της παρηγοριάς με τον Γιάνκο, που θα έπρεπε νωρίτερα να έχει αποβληθεί. Ο ποδοσφαιριστής της ολλανδικής ομάδας έκανε "δολοφονικό" τάκλιν στον Γκονσάλο Ροντρίγκες στο 70' με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κάταγμα περόνης!


ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ντιέγκο Λόπες, Γκονσάλο (71’ Καπντεβίλα), Μουσάτσιο, Μαρτσένα, Καθόρλα, Καταλά (82’ Κίκο), Βαλέρο (79’ Κάνι), Σοριάνο, Ρόσι, Γκασπάρ, Ρόσι, Νιλμάρ

ΤΒΕΝΤΕ: Μιχαΐλοφ, Ονιέγου, Βίσγκεροφ, Μπράμα (77’ Λάαντζατ), Γιάνσεν, Ντε Γιονγκ (32’ Γιάνκο), Ρουΐς (60’ Τσαντλί), Μπαχράμι, Ροζάλες, Ντάγκλας, Τιεντάλι


Πόρτο 5-1 Σπαρτάκ Μόσχας

Αποδίδοντας ωραίο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα η Πόρτο επικράτησε, εύκολα, 5-1 της Σπαρτάκ Μόσχας και πλέον είναι με το ένα πόδι στους «4» του Europa League.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους γηπεδούχους ο Φαλκάο, ο οποίος πέτυχε τρία γκολ και από ένα οι Βαρέλα, Μαίκον, ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε μειώσει, προσωρινά, σε 3-1 ο Κομπάροφ.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένοι και οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν επτά λεπτά πριν την συμπλήρωση των 45’. Ο Περέιρα έκανε σέντρα από αριστερά και ο Φαλκάο με ωραία κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Στο δεύτερο μέρος οι Πορτογάλοι μπήκαν και πάλι πολύ δυνατά και στο 65’ έφτασαν στο δεύτερο γκολ με τον Βαρέλα, ο οποίος έπιασε ωραίο σουτ από το ύψος της περιοχής. Τρία λεπτά αργότερα ο Μαϊκόν, με την βοήθεια των αμυντικών της Σπαρτάκ έκανε το 3-0.

Οι Ρώσοι στην αμέσως επόμενη φάση μείωσαν και αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους. Σκόρερ ο Κιρίλ Κομπάροφ με πλασέ μέσα από την μικρή περιοχή. Το 4-1 διαμόρφωσε ο Φαλκάο στο 85’, ενώ ο Κολομβιανός έγραψε και το τελικό 5-1 στο 91’, ύστερα από ωραία σέντρα του Μπελούτσι.


Πόρτο: Έλτον, Μαϊκόν, Περέιρα, Γκουαρίν (69’ Μπελούτσι), Μοουτίνιο, Φαλκάο, Χουλκ (80’ Κρ. Ροντρίγκεζ), Φουσίλε, Ρολάντο, Βαρέλα (73’ Ροντρίγκεζ), Φερνάντο

Σπαρτάκ Μόσχας: Ντίκαν, Ίμπσον, Έλινγκντον, Άλεξ, Μακέεφ (85’ Γιακόμπλεφ), Σούτσι, Ρόχο, Καριόκα, Μακ Γκρέιντι (68’ Ντζούμπα), Κομπάροφ Κ., Κομπάροφ Ντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου