Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Χορτάσαμε... Ευρώπη!

Πέρασαν τα φαβορί στο Champions League, πανευτυχείς πρέπει να είναι οι Πορτογάλοι αφού στους "8" του Europa League έχουν 3 ομάδες, την Πόρτο, την Μπενφίκα και την Μπράγκα! Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι των αναμετρήσεων...

Champions League


Ρεάλ Μαδρίτης-Λυών 3-0 (1-1)

Έπρεπε να έρθει ο Ζοσέ Μουρίνιο για να ξορκίσει η Ρεάλ Μαδρίτης τον κακό δαίμονά της. Με κορυφαίους και σκόρερ τους Μαρσέλο και Μπενζεμά, η «βασίλισσα» επικράτησε 3-0 της Λιόν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και σε συνδυασμό με το 1-1 στο «Ζερλάν», πέρασε στους «8» του Champions League μετά από επτά ολόκληρα χρόνια! Το κερασάκι στην τούρτα από τον Ντι Μαρία με υπέροχη λόμπα! Σπουδαία εμφάνιση από τους «μερένχες», οι οποίοι -κατά διαστήματα- ήταν σαρωτικοί. Κατώτεροι των προσδοκιών οι «λιονέ»- οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λορίς, διότι αν δεν ήταν κι αυτός (με τις επεμβάσεις του) θα είχαν χάσει με ακόμη μεγαλύτερο σκορ.


Τσέλσι-Κοπεγχάγη 0-0 (2-0)

Η παρακαταθήκη του 2-0 που είχε η Τσέλσι από το πρώτο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη στην Δανία, ουσιαστικά είχε κρίνει τα πάντα σε ότι αφορά ποια εκ των δύο ομάδων θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» οι Δανοί κράτησαν με αρκετή δόση τύχης το 0-0, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να στερήσει στους «μπλε» την παρουσία τους από την κλήρωση της Παρασκευής στη Νιόν. Η ομάδα του Αντσελότι περιόρισε σε εντελώς παθητικό ρόλο την Κοπεγχάγη, είχε δοκάρι με τον Μίκελ στο 50ο λεπτό και αρκετές ευκαιρίες, αλλά όταν είδε ότι η μπάλα δεν ήθελε να της κάνει το… χατίρι, δεν την ζόρισε και πολύ. Έβγαλε το πόδι από το γκάζι, αρκέστηκε στο 0-0 και πήρε την πρόκριση.


Μπάγιερν-Ίντερ 2-3 (1-0)

Με την ψυχή της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η Ίντερ πέτυχε επική ανατροπή, νίκησε 3-2 μέσα στο “Allianz Arena”, ανέτρεψε το σε βάρος της 1-0 του πρώτου αγώνα και πέταξε έξω την Μπάγερν Μονάχου! Το γκολ του Πάντεφ στο φινάλε, ήταν αυτό που έστειλε τους «νερατζούρι» στους «8» του Champions League! «Πατατράκ» για τους Βαυαρούς, οι οποίοι μένουν εκτός όλων των στόχων τους από τον Μάρτιο!


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μαρσέιγ 2-1 (0-0)

Αυτό τo παιδί έχει το γκολ στο αίμα του! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε με τη φωτιά, αλλά με δύο γκολ του Μεξικανού Χαβιέ «Τσικαρίτο» Ερνάντες (5', 75'), επικράτησε 2-1 στο «Ολντ Τράφορντ» της Μαρσέιγ και πήρε το «εισιτήριο» για τους οκτώ του Champions League (σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα). Για τους Γάλλους μείωσε με αυτογκόλ ο Μπράουν (82').


Europa League


Μάντσεστερ Σίτι-Ντιναμό Κιέβου 1-0 (0-2)

«Στο λαιμό του» πήρε τη Μάντσεστερ Σίτι ο Μάριο Μπαλοτέλι. Σε μια ακόμα επίδειξη ανωριμότητας, ο Ιταλός κλώτσησε τον Ποπόφ και άφησε από το 36’ την ομάδα του να κυνηγά ένα μίνι «θαύμα» -όπως φάνταζε η ανατροπή του 0-2 με παίκτη λιγότερο. Ακόμα, λοιπόν, και αν οι «πολίτες» πίστεψαν σ’ αυτό (με το γκολ του Κολάροφ) και το άγγιξαν στις ευκαιρίες που έχασαν έπειτα, στο τέλος πείστηκαν κι εκείνοι πως… θαύματα δεν γίνονται σήμερα.


Παρί Σεν Ζερμέν-Μπενφίκα 1-1 (1-2)

Όσο ιδανικά ξεκίνησε, άλλο τόσο… ψυχοβγαλτικά (για την Μπενφίκα) τελείωσε το ματς στο «Παρκ Ντε Πρενς». Με κληρονομιά το 2-1 του πρώτου ματς και τον Γκαϊτάν να τους βάζει επιπλέον μπροστά στο σκορ (27’) οι «αετοί» δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν ιδανικότερο «σενάριο». Μπορεί, λοιπόν, η απάντηση του Μποντμέρ ατο 35’ να του έδωσε σασπένς -και η δραματική εξέλιξη των τελευταίων λεπτών να το έκανε «θρίλερ»- αλλά τελικά οι Πορτογάλοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι στους «8».


Σπαρτάκ Μόσχας-Άγιαξ 3-0 (1-0)

Ούτε ένα μισάωρο δε χρειάστηκε η Σπαρτάκ, για να αποδείξει στον Άγιαξ πόσο… φρούδες ήταν οι ελπίδες του για ανατροπή του 0-1. Ακριβώς στο 30’, οι Ρώσοι ήταν ήδη δύο γκολ μπροστά (21’ Κομπάροφ, 30’ Ουέλιτον) και οι Ολλανδοί ήταν ήδη… απογοητευμένοι. Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Άλεξ στο 54’ απλά έβαλε το «κερασάκι» στην… τούρτα της πρόκρισης για την ομάδα του Βαλερί Κάρπιν.


Ζενίτ-Τβέντε 2-0 (0-3)

Μουρμουρίζοντας τη ρωσική εκδοχή του «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» έφυγαν από το «Πετρόφσκι» οι οπαδοί της Ζενίτ. Νωρίτερα, η ομάδα τους είχε παίξει από το πρώτο λεπτό «σαν τη γάτα με το ποντίκι» την Τβέντε, είχε φτάσει ήδη από το 37’ (με τους Σιρόκοφ και Κερζάκοφ) ένα βήμα από τη μεγάλη ανατροπή, ωστόσο κάπου εκεί… μπούκωσε. Το άγχος δεν επέτρεψε στους Ρώσους να ξαναβρούν το δρόμο προς τα δίχτυα και (πατώντας πάνω στο ανέλπιστα ευρύ 3-0 του πρώτου ματς) η μαχητική Τβέντε βρέθηκε στους «8».


Πόρτο-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-1 (1-0)

Κάτι από την ομαδάρα του Μουρίνιο θυμίζει η φετινή Πόρτο. Οι «δράκοι» που κάνουν περίπατο στο εγχώριο πρωτάθλημα, τα πηγαίνουν εξαιρετικά και στην Ευρώπη. Μετά τη Σεβίλλη που απέκλεισαν στην προηγούμενη φάση, ήρθε η σειρά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Πορτογάλοι με «προίκα» το 1-0 στη Ρωσία, δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν και δεύτερη νίκη αυτή τη φορά με σκορ 2-1.


Λίβερπουλ-Μπράγκα 0-0 (0-1)

Δύο γκολ χρειαζόταν η Λίβερπουλ για να ανατρέψει το 0-1 του πρώτου αγώνα κόντρα στην Μπράγκα, αλλά δεν κατάφερε να τα πετύχει. Ένα μόνο αρκούσε για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, όμως ούτε αυτό ήρθε ποτέ. Μακριά από το καλό πρόσωπο του τελευταίου διαστήματος αλλά και δίχως πείσμα και μαχητικότητα (με εξαίρεση το πρώτο και το τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης) οι «ρεντς» έμειναν στο 0-0 και γνώρισαν πικρό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Europa League. Έδειξαν έτσι ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να ξανάρθουν οι ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και έδωσαν την ευκαιρία στον αντίπαλο να καταγράψει μια σπουδαία στη δική του.


Ρέιντζερς-Αϊντχόφεν 0-1 (0-0)

Το 0-0 του πρώτου ματς συνιστούσε έκπληξη, αλλά οι Ολλανδοί ήταν αποφασισμένοι να πάρουν την πρόκριση μέσα στη Σκωτία και τα κατάφεραν. Άνοιξαν το σκορ μόλις στο 14’ με τον Λενς και στη συνέχεια απλά απλά προσπάθησαν να κρατήσουν τους γηπεδούχους μακριά από την εστία τους. Οι γηπεδούχοι πάντως ήταν πολύ καλοί στο δεύτερο μέρος, δημιούργησαν φάσεις, είχαν δοκάρι και στην ίδια φάση διαμαρτύρονται δίκαια για πέναλτι που δεν δόθηκε σε χέρι αμυντικού πάνω στη γραμμή.


Βιγιαρεάλ-Λεβερκούζεν 2-1 (3-2)

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η Βιγιαρεάλ έδειξε μέσα στο γήπεδο ότι είναι καλύτερη ομάδα από τη Λεβερκούζεν. Οι Ισπανοί, που δεν έφυγαν ποτέ από τη θέση του οδηγού, προηγήθηκαν στο 33’ με πολύ ωραίο σου του Καθόρλα και διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 61’ με τον Ρόσι. Με το σκορ στο 2-0 και «κληρονομιά» το 3-2 στη Γερμανία, χαλάρωσαν στο τέλος τόσο, ώστε να μειώσουν οι ίδιοι (αυτογκόλ του Ροντρίγκες) για λογαριασμό των φιλοξενούμενων.


Κλήρωση Champions League και Europa League

Ο αγγλικός εμφύλιος δεν αποφεύχθηκε και η Τσέλσι θα αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο σημαντικότερο ζευγάρι των προημιτελικών. Ρεάλ και Μπάρτσα απέφυγαν το διασταύρωμα στα προημιτελικά, αλλά όπως όλα δείχνουν θα έχουμε el classico στην ημιτελική φάση. Στην προημιτελική φάση έχει φτάσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αναλυτικά τα ζευγάρια των προημιτελικών:

Τσέλσι-Μάντσεστερ Γ.
Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ,
Ρεάλ Μαδρίτης-Τότεναμ
Ίντερ-Σάλκε

Ημιτελικά
Ίντερ-Σάλκε vs Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ρεάλ Μαδρίτης-Τότεναμ vs Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ

Οι ημερομηνίες των προημιτελικών είναι 5 και 6 Απριλίου, με τους επαναληπτικούς 12-13, ενώ οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν 26 και 27 Απριλίου με τις ρεβάνς 3 και 4 Μαΐου.

Τελικός: (28 Μαϊου)

Νικητής 2 - Νικητής 1

Με πέντε μεγάλες ομάδες στα προημιτελικά ένα μεγάλο ζευγάρι θα έβγαζε η κληρωτίδα. Τελικά αυτές που την πλήρωσαν είναι η Τσέλσι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μία σπουδαία αγγλική τιτανομαχία. Οι «μπλε» θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τονχ αμένο τελικό της Μόσχας το 2008, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» να προσθέσουν άλλη μία πρόκριση απέναντι σε αγγλικό εμφύλιο.

Στα μαλακά έπεσε η κάτοχος του τροπαίου Ίντερ η οποία κληρώθηκε με την πιο αδύναμη ομάδα από τις οκτώ, την Σάλκε, και είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στα ημιτελικά. Οι «νερατζούρι» ήδη έχουν αποκλείσει μία γερμανική ομάδα, την Μπάγερν στον προηγούμενο γύρο. Μεγάλο φαβορί και η Μπαρτσελόνα απέναντι στην Σαχτάρ Ντόνεστκ η οποία θα προσπαθήσει να προβάλει αντίσταση όσο γίνεται περισσότερο.

Τέλος, στην Ρεάλ του Ζοσέ Μουρίνιο έπεσε η χειρότερη δυνατή ομάδα από τα αουτσάιντερ, αφού η «βασίλισσα» θα αντιμετωπίσει την Τότεναμ η οποία έστειλε ήδη σπίτι της την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν.

Πιθανό el classico στα ημιτελικά

Ότι δεν βγήκε στα προημιτελικά φαίνεται πως θα γίνει στα ημιτελικά. Πιθανότατα το el classico δεν θα αποφευχθεί με τον νικητή του Ρεάλ-Τότεναμ να αντιμετωπίζει την ομάδα που θα προκριθεί από το Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ σε μία πιθανή επανάληψη του ημιτελικού της σεζόν 2001-02 όταν η Ρεάλ είχε αποκλείσει τους «μπλαουγκράνα». Όσον αφορά το άλλο ζευγάρι ο νικήτης από το Ίντερ-Σάλκε θα βρει μπροστά του αυτόν από το Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Χωρίς εμφύλιους...

Μπορεί στην κλήρωση του Γιουρόπα Λιγκ να υπήρχαν τρεις πορτογαλικές ομάδες , αλλά δεν έγινε... εμφύλιος. Πόρτο - Σπαρτάκ, Μπενφίκα - Αϊντχόφεν, Βιγιαρεάλ - Τβέντε και Μπράγκα - Ντιναμό τα ζευγάρια.

Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ:
1. Πόρτο - Σπαρτάκ Μόσχας
2. Μπενφίκα - Αϊντχόφεν
3. Βιγιαρεάλ - Τβέντε
4. Μπράγκα - Ντιναμό Κιέβου

Τα ζευγάρια των ημιτελικών:
Νικητής 4 - Νικητής 2
Νικητής 1 - Νικητής 3

Τελικός
Νικητής 1 ή Νικητής 3 - Νικητής 4 - Νικητής 2

Μοναδικές ομάδες που έχουν κατακτήσει την διοργάνωση είναι η Πόρτο και η Αϊντχόφεν.
Σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κλήρωση και ομάδες από ίδιες χώρες μπορεί να κληρωθούν μαζί.
Οι αγώνες στο πλαίσιο των προημιτελικών θα διεξαχθούν στις 7 και 14 Απριλίου και οι ημιτελικοί στις 28 Απριλίου και 5 Μαΐου.
Το τελικό θα φιλοξενήσει το «Dublin Arena» την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου