Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Μπαμ" με Λουίς Γκαρσία


Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ο Ισπανός κυνηγός Λουίς Χαβιέ Γκαρσία Σανθ ή πιο απλά Λουίς Γκαρσία, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Κάρλος Φρεϊτας. Ο 32χρονος άσος ήταν ελεύθερος το τελευταίο διάστημα (η τελευταία του ομάδα ήταν η Ρασίνγκ Σανταντέρ).

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός στο παρελθόν έχει φορέσει (μεταξύ άλλων) τις φανέλες των Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ (με την οποία έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ) και Ατλέτικο Μαδρίτης και αναμένεται άμεσα στην Αθήνα (πιθανότατα θα φτάσει αύριο στις 16.00), προκειμένου να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τους 'πράσινους'.

Συμπαίκτης με Σισέ

Ο Λουίς Γκαρσία θα βρει έναν παλιό γνωστό του στο 'τριφύλλι', τον Τζιμπρίλ Σισέ. Αμφότεροι ήταν μέλη της Λίβερπουλ το 2005, όταν οι 'ρεντς' έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μονοετές και 600 χιλ. ευρώ

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παίκτης θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους 'πράσινους', με πάγιες αποδοχές κοντά στις 600 χιλ. ευρώ συν κάποια μπόνους επίτευξης στόχων.

Το νέο και προφανώς… τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Λουίς Γκαρσία, έχει αξιοζήλευτο βιογραφικό.

Εχει παίξει σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, στην Αγγλία όχι μόνο πήρε Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ, όπου τον λάτρεψαν κιόλας, αλλά…

Ο Γκαρσία στα 32 του είναι σε (επιεικώς…) φθίνουσα πορεία, ενώ από τη Σανταντέρ έφυγε πριν λίγες μέρες κακήν κακώς… Δεν παύει πάντως βάσει βιογραφικού να είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα που έχουν έρθει στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια.

Γέννημα-θρέμμα μπλαουγκράνα

Ο Λουίς Γκαρσία Σανθ γεννήθηκε στην Μπανταλόνα (έδρα της γνωστής ομάδας μπάσκετ), ένα προάστιο της Βαρκελώνης, στις 24 Ιουνίου του 1978.

Από πολύ μικρός πρωτοκλότσησε μπάλα σε ένα από τις πιο γνωστά ποδοσφαιρικά «φυτώρια» της Ισπανίας, το «Σαν Γκάμπριελ» στη Βαρκελώνη.

Ο αριστεροπόδαρος Γκαρσία πολύ γρήγορα ξεχώρισε και δεν άργησαν να τον εντοπίσουν τα «λαγωνικά» της Μπαρτσελόνα, εντάσσοντας τον στην «καντέρα» της ομάδας.

Σε ηλικία 19 ετών το 1997 έφτασε μέχρι την Μπαρτσελόνα Β, στην οποία παρέμεινε δύο χρόνια χωρίς να βρει θέση στη «μεγάλη» ομάδα.

Κάθε χρόνο και ομάδα!

Το 1999 η Μπάρτσα τον έδωσε στη Βαγιαδολίδ με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, αλλά τον Ιανουάριο του 2000 έφυγε πάλι για την Τολέδο, αφού ο Λουίς Φαν Χααλ που τότε ήταν προπονητής στην Μπαρτσελόνα δεν είχε… συγκινηθεί ιδιαίτερα μαζί του.

Μ` αυτά και μ` αυτά, το καλοκαίρι του 2000 πήγε στην Τενερίφη και στη Σεγούντα Ντιβιζιόν, όπου αντάμωσε τον «μέντορά» του, Ράφα Μπενίτεθ, και βρήκε την υγειά του!

Ο 22χρονος Γκαρσία αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή της ομάδας, καθώς με τα δικά του 16 γκολ σε 40 ματς η ομάδα των Κανάριων Νήσων πέτυχε την άνοδο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Ο Φαν Χάαλ συνέχισε να τον αγνοεί και η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2001-02 τον ξαναέστειλε στη Βαγιαδολίδ, όπου δεν τα πήγε άσχημα σημειώνοντας 7 γκολ στο πρωτάθλημα.

Το 2002 η Μπαρτσελόνα τον έδωσε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με οψιόν επαναγοράς όμως (σ.σ. πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική στην Ισπανία, δηλαδή ομάδες να πωλούν παίκτες έχοντας ρήτρα επαναγοράς του, όποτε αυτοί θελήσουν. Κάτι ανάλογο έγινε με τον Φουστέρ, την Έλτσε και τη Βιγιαρεάλ).

Παίζοντας κυρίως ως αριστερός μεσοεπιθετικός με τον Λουίς Αραγονιές στον πάγκο, ο Γκαρσία ήταν από τις αποκαλύψεις της σεζόν, σημειώνοντας 9 γκολ σε 30 ματς.

Επιτέλους στην Μπαρτσελόνα!

Αφού προηγουμένως η Μπάρτσα τον είχε δώσει 5 (!) φορές στις… μισές ομάδες της Ισπανίας, τελικά με εισήγηση του Φρανκ Ράικαρντ το 2003 ο παίκτης πήγε στο «Καμπ Νου» με τους «μπλαουγκράνα» να πληρώνουν ρήτρα επαναγοράς 6 εκ. ευρώ…

Τον ζήτησε (και τον πήρε) ο Ράφα

Ο Γκαρσία δεν τα πήγε καθόλου άσχημα στη μοναδική χρονιά του στο «Καμπ Νου» (25 συμμ/4 γκολ), έχοντας μάλιστα με το μέρος του και την εξέδρα, σαν βέρος Καταλανός.

Εν τούτοις, όταν ο νεοφερμένος στη Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, τον κάλεσε στους «ρεντς», ο Γκαρσία δεν το πολυσκέφτηκε, με τη μεταγραφή το 2004 να κοστίζει 9 εκ.ευρώ.

Η «κόκκινη» εποχή

Τα τρία (2004-2007) χρόνια του στη Λίβερπουλ ήταν τα καλύτερα στην καριέρα του και να φανταστεί κανείς πως ο Μπενίτεθ τον είχε πάρει για αντικαταστάτη του… Ελ Χατζί Ντιούφ!

Στο πρωτάθλημα ολοκλήρωσε τη σεζόν με 8 γκολ σε 26 συμμετοχές, σκοράροντας μάλιστα και στο ντέρμπι με την Έβερτον.

Η πραγματική του όμως προσφορά ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ήταν τα 5 γκολ που πέτυχε συνολικά, σκοράροντας και στο ματς με τη Γιουβέντους, αλλά έστειλε και στον τελικό τους «ρεντς», με το περίφημο «γκολ-φάντασμα», όπως το χαρακτήρισε ο Μουρίνιο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ) στον ημιτελικό με την Τσέλσι!

Στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν εκ των πρωταγωνιστών, αλλά υπάρχουν και πολλά… άλλα!

Γκαρσία το μοντέλο!

Ο Γκαρσία, το «10» το καλό της Λίβερπουλ έγινε τέτοια… φίρμα στο Μέρσεϊσαϊντ, όπου τα βρετανικά πολυκαταστήματα «H&M» τον έκαναν βασικό πρωταγωνιστή στην καμπάνια τους, όπως και η αθλητική εταιρία UMBRO!

Ο πανηγυρισμός με την πιπίλα!

Ο πανηγυρισμός του Γκαρσία, που έβαζε τον αντίχειρα του στο στόμα, μιμούμενος ότι έχει μια πιπίλα, οφείλεται στον γιό του Ζοέλ, στον οποίο και αφιέρωνε τα γκολ!

Ανοδος και Εθνική

Το ίδιο καλή ήταν και η σεζόν 2005-06, (πάλι πέτυχε γκολ με την Τσέλσι αποκλείοντας την από το Κύπελλο) με τον παλιό του τεχνικό Λουίς Αραγονιές να τον καλεί στην Εθνική Ισπανίας, όπου πέτυχε χατ-τρικ στο ματς με τη Σλοβακία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006.

Το τραγούδι του Κοπ!

«Luis Garcia, he drinks Sangria/he came from Barca to bring us joy!/He's five foot seven, he's football heaven/So please don't take our Luis away!" (=Ο Λουίς Γκαρσία πίνει σανγκρία/ήρθε από την Μπαρτσελόνα για να μας φέρει χαρά/έχει ύψος 5 ποδια και 7 ίντσες, είναι ένας ποδοσφαιρικός παράδεισος/Ετσι, σας παρακαλούμε μην μας παίρνετε τον Λουίς μακριά»).

Το τραγούδι αυτό στον ρυθμό του «You are my sunshine», σ.σ. γνωστό κάντρι τραγούδι) του το τραγουδούσαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, ο οποίοι τον λάτρευαν κυρίως λόγω της… πελατειακής σχέσης που είχε με την Τσέλσι!

Παράλληλα, στον διαγωνισμό των οπαδών της Λίβερπουλ, «100 Players Who Shook the Kop», ψηφίστηκε στη θέση Νο43, με αυτόν, τον Τζέραρντ και τον Κάραγκερ να είναι οι μοναδικοί εν ενεργεία παίκτες που ψηφίστηκαν…

Ο τραυματισμός και η πτώση…

Τον Ιανουάριο του 2007 έπαθε ρήξη χιαστών και ουσιαστικά έκτοτε δεν συνήλθε ποτέ… Το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ατλέτικο, σαν μέρος της αγοραπωλησίας του Φερνάντο Τόρες, αλλά τα καλά χρόνια είχαν περάσει…

Με τα πολλά, πέρυσι το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, υπέγραψε για δύο χρόνια στη Σανταντέρ, αλλά δεν έκανε τίποτα το ιδιαίτερο…

Στο πρωτάθλημα έπαιξε σε 15 ματς (μόνο σε 4 ξεκίνησε βασικός), χωρίς να σημειώσει κάποιο γκολ και η μοναδική του συνεισφορά στο παιχνίδι της Ράσινγκ ήταν μια ασίστ. Ετσι, στις 12 Αυγούστου έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του με τη Σανταντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου